第1313回 HTLV-1 Molecular Pathogenesis: From Hbz to CTCF

日時: 2020年2月5日 (水)16:00~17:00

場所: 京都大学 ウイルス再生研 2号館(旧ウイルス研本館) 1階セミナー室
演者: Patrick Green博士
    The Ohio State University
演題: HTLV-1 Molecular Pathogenesis: From Hbz to CTCF

Abstract:

Human T-cell leukemia virus type 1 (HTLV-1) is the etiologic agent of adult T-cell leukemia/lymphoma (ATL) and the neurological disorder HTLV-1-associated myelopathy/tropical spastic paraparesis (HAM/TSP). The exact mechanism(s) through which latency and disease progression are regulated are not fully understood. Recent work by the Green lab has focused on the Hbz gene and a CCCTC-binding factor (CTCF) site located within the overlapping p12 (sense) and Hbz (antisense) genes of the HTLV-1 genome. CTCF has been shown to play a role in organization of higher-order chromatin structure, gene expression, genomic imprinting and serve as a barrier to epigenetic modification. An overview of results from molecular and animal model approaches employing an infectious HTLV-1 molecular clone and derivatives will be presented to better understand the role of Hbz and the vCTCF-BS in HTLV-1 pathogenesis.

(言語:英語 Language: English)

主 催 京都大学ウイルス・再生医科学研究所
連絡先 ウイルス制御分野(松岡雅雄)

微細構造ウイルス学分野(野田岳志)